Virran varrella 8/2020

DD8

Kuva: David Dahlen

Istahdimme Davidin kanssa jälleen virran varrelle muutama päivä sitten. Puiden katveessa saimme seuraksemme linnun. Iloisesti liverrellen se hypähti veneen laidalle. Mietin, millainen lienee ollut linnun perspektiivi koivujen suojasta Kymenvirralle.

Kun puhumme lintuperspektiivistä arkikielessä, tarkoitamme laajempaa, panoraaman kaltaista yleisnäköalaa. Lintuperspektiivi antaa näkökulmia tilanteeseen, joita maan tasosta on vaikeampi hahmottaa. Kuvaannollisesti, linnun tavoin siiville kohoaminen tuo avaruutta ahdistavaan arkeen. Näemme toisenlaisia valintoja, vaihtoehtoja ja ratkaisuja.

”Katsokaa taivaan lintuja…” (Matt.6:26). Näin Jeesus kehotti ympärilleen kokoontuneita, monin tavoin ahdistuneita ja huolten painamia ihmisiä harjoittamaan lintuperspektiiviä. Linnut eivät kantaneet huolta huomisesta. Ne aloittivat ja lopettivat päivänsä laulamalla Luojalle. Jumala piti lukua varpusista. Hän huolehti linnuista, kedon kasveista, ihmisestä.

Huoli on tuttu seuralainen meille jokaiselle. Kannamme huolta läheisistä, toimeentulosta ja terveydestä. Hätäilemme tästä päivästä. Huolehdimme huomisesta. Huoleen ja hätäilyyn löytyy vain yksi apu: Jeesuksen mainitsema lintuperspektiivi. Huominen pitää huolen itsestään. Kullekin päivälle riittää oma vaivansa. Niinpä Jeesus kehotti etsimään ensin Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttaan.

Pysähdy kanssani ihmettelemään elämää lintuperspektiivistä, Jumalan huolenpitoa ja rakkautta ihmistä kohtaan. Istahda lintujen seuraan puiden katveeseen laulamaan kiitoslaulu Jumalalle; Luojalle ja Lunastajalle. Hän ansaitsee kiitoksemme.

Jokainen hetki on arvokas, jokainen päivä ainutlaatuinen. Jumalan huolenpito kantaa arjen keskellä – lintuperspektiivistä katsottuna.