Olet rakastettu – rakasta itseäsi!

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, miten suhtaudut itseesi? Mitä ajattelet itsestäsi, kuinka arvokkaana pidät itseäsi, ihmisenä, yksilönä ja persoonana – juuri sellaisena kuin olet? Miten arvostat itseäsi? Koetko olevasi yhtä arvokas kuin muutkin ihmiset? Vai ajatteletko muiden ihmisten, perheenjäsentesi tai ystäviesi olevan arvokkaampia ja tärkeämpiä kuin sinä?

Pohja sille, miten me suhtaudumme itseemme ja koemme oman arvomme, on muodostunut jo lapsuudessamme. Se miten muut ihmiset kohtelevat lasta, vaikuttaa siihen kuvaan, jonka lapsi muodostaa itsestään. Jos lapsi kokee arvostusta, välittämistä ja huolenpitoa, se luo vääjäämättä hänelle tunteen, että hän on arvokas ja tärkeä. Vastaavasti jos lapsi kokee, ettei hän ole tärkeä, eikä häntä ja hänen tarpeitaan huomioida, niin hänelle saattaa muodostua kuva arvottomuudesta. Hänelle tulee tunne, ettei sillä ole merkitystä mitä minä tunnen tai tarvitsen, en ole tärkeä enkä arvokas. Se kuva jää helposti aivan kuin asumaan hänen sisimpäänsä. Kun hän kasvaa aikuiseksi, kuva saattaa vaikuttaa kaikkeen hänen elämässään. Arvottomuuden tunne vie voimia ja tekee elämän entistäkin raskaammaksi. Se tuo elämään häpeää, arkuutta, kateutta, rohkeuden puutetta sekä saattaa vaikuttaa ihmissuhteisiin ja elämän eri valintoihin.

Raamatussa kerrotaan, että Jumala loi maailman, ensin kaiken muun ja eläimet – viimeisenä ihmisen: ”Ja Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät. Jumala siunasi heidät.” (1. Moos. 1: 27-28) Raamattu vakuuttaa, ettemme ole kehittyneet apinoista, niin kuin evoluutioteoria olettaa, vaan olemme tämän maailmankaikkeuden viisaan Luojan luomia. Hänen kuviaan. Oletko miettinyt, miten valtava ero näissä on, kun ajatellaan ihmisen arvoa? Sinä olet suuren, viisaan Jumalan luoma ja Hänen kuvansa. Et siis ole eläimen tasolla – Jumalan kuvana sinä olet äärimmäisen arvokas ja tärkeä!

Jeesus antoi meille käskyn rakastaa Jumalaa, lähimmäistä sekä itseämme (Luuk 10:27). Ikävä kyllä tämä kehotus unohtuu meiltä ihmisiltä hyvin usein ja erityisesti itseämme koskien. Moni on jo varhaislapsuudessa kokenut hylkäämistä ja kaltoinkohtelua. On totta, että on vaikea rakastaa ja arvostaa itseään, jos ei ole saanut olla rakastettu ja arvostettu, mutta Jumala haluaa auttaa sinua siinäkin asiassa. Voimme itsekin auttaa itseämme: Aloita puhumalla kauniisti itsellesi!

Raamattu vakuuttaa, että sinä olet rakas! Jumala rakastaa sinua. Jeesus kuoli minun ja sinun syntien ja virheiden puolesta! Koska Jumala rakastaa sinua, niin rakasta ja arvosta sinäkin itseäsi! Sinä olet arvokas ja tärkeä! Jumalan siunausta sinun elämääsi!

Jaana Helander