Virran varrella 2/2020

Aamukävelyllä virralta käyvä viima puhalsi paikoin varsin äreästi. Laineet löivät kohden rantakiviä armoa tuntematta ja antamatta. Vaikka aurinko paistoi kirkkaasti ja iloisesti, kylmä tuuli päätti sanoa oman sanansa kevätsäästä. Suosiolla vedin hupun päähäni ja takin kauluksen korkeammalle. Turha siinä oli pienen ihmisen tuulta vastaan taistella.

Lasse Heikkilä kuvailee toisenlaisen tuulen viimaa Suomalaisen Messun kappaleessa Liian kylmät tuulet. Viimoista satuttavin ulvoo ihmisen sielussa. Suru, masennus ja alakulo, lama, työttömyys ja päihteet, sekä epätoivo, yksinäisyys ja isän sylin ikävä vuorollaan puhaltavat lauluntekijän sanoissa hyisen viimansa ihmisen paljaaksi riisuttuun sieluun.

Sisäisen maailman viimaa on vaikea paeta, sen enempää kuin virraltakaan yllättäen nousevaa tuulen puuskaa. Sekä meistä riippumattomat olosuhteet ja maailmantilanne, että omat ja toisten satuttavat valinnat jättävät sielun värisemään kylmästä, pelosta ja kivusta.

Ensimmäinen reaktio lienee kieltää tai turruttaa tuo sisäinen viima. Kiire, päihteet ja muut riippuvuudet mieluusti tarjoavat auttavaa kättään tuomaan hetken helpotusta. Kivun turruttaminen omin puudutuskeinoin kuitenkin haihtuu savuna ilmaan. Pahimmassa tapauksessa se jättää jälkeensä savuavia ihmisraunioita ympärillemme.

Elämän polku ei ole seesteinen. Tuulen hyytävä viima on osa ihmiselämää.

Mutta tuulipa sitten virralta tai sielussa, emme ajelehdi viiman armoilla yksin. Jumala kuulee heikonkin avunhuutomme. Maan päällä ihmisen polun kulkeneena Jeesus myös armollisesti ymmärtää ihmisen taisteluita. Hänen rakkautensa karkottaa pelon. Hänen anteeksiantamuksensa vaientaa syytökset. Hänen totuutensa vapauttaa sisintä sitovista valheista. Hänen läsnäolonsa hoitaa, lohduttaa ja antaa uutta toivoa kylmän viiman keskellä. Voimme nostaa katseemme armahtavan Jumalan puoleen. Heikkilän sanoin,

Kun ulvoo sieluissamme liian kylmät tuulet, Kun hiipuu huulillemme virsi voimaton, Tiedämme että sinä kuiskaukset kuulet, Pois pyyhit synkät pilvet tieltä auringon

 Kuva: Ulla Dahlen

Klikkaa tästä, tämä on Linkki Suomalaisen messun Liian kylmiin tuuliin